Συνήθως, ο λόξιγκας σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ποτού, την έλλειψη ύπνου, τον ενθουσιασμό ή το στρες. Τι λέει η επιστήμη.
Ο λόξιγκας αποτελεί μυστήριο στην Ιατρική, το οποίο δεν διερευνάται ιδιαίτερα κατανοητά επειδή σπανιότατα απειλεί τη ζωή. Ωστόσο, για τους λιγοστούς ανθρώπους στους οποίους εκδηλώνονται ακραίες μορφές του, αποτελεί κάτι σοβαρό.
Ο λόξιγκας είναι αντανακλαστικό σύμπτωμα. Κάποιο ερέθισμα, όπως κάποιο ενόχλημα στο στομάχι και στον οισοφάγο, κάνει τα νεύρα του θώρακα να στείλουν στους μυς των πλευρών και στο διάφραγμα (είναι ο μυς που χωρίζει την κοιλότητα του θώρακα από την κοιλιά) το μήνυμα για να αρχίσουν να συσπώνται και αυτό μας κάνει να εισπνέουμε γρήγορα.
Συνήθως, ο λόξιγκας σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ποτού, την έλλειψη ύπνου, τον ενθουσιασμό ή το στρες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστη η αιτία που τον προκαλεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόξιγκας είναι παροδικός, επαναλαμβάνεται μερικές φορές (μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος αριθμός των συσπάσεων που μας συμβαίνουν είναι 63) αλλά περνάει μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι παρατεταμένος.
Πάντως, οι περισσότερες κρίσεις λόξιγκα μπορεί να σταματήσουν με απλά μέτρα, τα οποία όλοι μας λίγο- πολύ έχουμε δοκιμάσει. Μερικές φορές αποδίδουν μέθοδοι όπως να πιούμε ένα ποτήρι νερό ή να κρατήσουμε την αναπνοή μας, επειδή διακόπτουμε για λίγο την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό και εκείνος αναγκάζεται να κάνει… επανεκκίνηση για να μην πάθει ζημιά από την έλλειψη οξυγόνου. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι, όπως το να πίνει κάποιος μεγάλες γουλιές νερού ή μικρές γουλιές παγωμένο νερό, να δαγκώνει ένα λεμόνι, να τρώει διαλυμένα παγάκια ή να κάνει γαργάρες με παγωμένο νερό, αλλά και να τραβάει έξω τη γλώσσα του, να βάζει τα δάκτυλα στα αυτιά του ή να κλείνει τα μάτια και να τα πιέζει απαλά πάνω από τα βλέφαρα. Επίσης, υπάρχει το κράτημα της αναπνοής αλλά και η εισπνοή και εκπνοή μέσα σε χάρτινη σακούλα.
Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουμε λίγα για τον λόξιγκα. Η επιστήμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πού ακριβώς οφείλεται αυτή η ακούσια σύσπαση των αναπνευστικών μυών που ενεργοποιεί την αλληλουχία του λόξιγκα. Αυτό που ξέρει, όμως, είναι ότι ο λόξιγκας είναι ένα αντανακλαστικό που ενεργοποιείται από ορισμένα ερεθίσματα. Μερικές φορές όμως, ο χρόνιος λόξιγκας αποτελεί ένδειξη αρρώστιας, λ.χ. ενός όγκου στον λαιμό ή μιας λαρυγγίτιδας.
Αφήστε ένα σχόλιο
You must be logged in to post a comment.