Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται;
Το ΚΛΑΜΑ είναι κομμάτι του εαυτού μας από τη μέρα που γεννιόμαστε.
Όπως εξηγεί κάποιος ειδικός, όταν είμαστε μωρά, το κλάμα γίνεται ο «ακουστικός ομφάλιος λώρος» μας, επειδή κλαίμε ώστε οι άλλοι να φροντίσουν τις συναισθηματικές και σωματικές μας ανάγκες.
Γιατί, όμως, δακρύζουμε και όταν μεγαλώνουμε, ενώ μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους τρόπους;
Συναισθηματικά δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια μας για διάφορους λόγους. Κλαίμε από λύπη, απογοήτευση και από σωματικό ή ψυχικό πόνο.
Η ευφορία, η ανακούφιση και η επιτυχία προκαλούν και αυτές συναισθηματικά δάκρυα
Τα δάκρυα μπορούν επίσης να είναι μεταδοτικά. «Αν δω κάποιον να κλαίει για οποιονδήποτε λόγο, δακρύζω και εγώ χωρίς να το θέλω», λέει η Μαρία. Ακόμη και φανταστικές καταστάσεις σε ταινίες ή βιβλία ίσως σας έχουν κάνει να κλάψετε.
Όποια και αν είναι η αιτία του, το κλάμα αποτελεί ισχυρή γλώσσα παρότι δεν έχει λέξεις.
«Είναι δύσκολο να πούμε με άλλους τρόπους τόσο πολλά σε τόσο μικρό διάστημα», εξηγεί το βιβλίο ”Κλάμα Ενηλίκων” (Adult Crying).
Σύμφωνα με ειδικούς, το κλάμα είναι ωφέλιμο επειδή μας εκτονώνει, ενώ αν συγκρατούμε συστηματικά τα δάκρυά μας μπορεί να βλάψουμε την υγεία μας. Άλλοι λένε ότι τα σωματικά ή ψυχολογικά οφέλη του κλάματος δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά.
Εντούτοις, όπως δείχνουν έρευνες, το 85 τοις εκατό των γυναικών και το 73 τοις εκατό των αντρών ανέφεραν ότι νιώθουν καλύτερα αφού κλάψουν. «Μερικές φορές, καταλαβαίνω ότι έχω ανάγκη να κλάψω», εξηγεί η Νοεμί. «Μετά παίρνω μια βαθιά ανάσα και βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά, στην πραγματική τους διάσταση».
Όπως είναι σαφές, το μυστήριο που περιβάλλει το κλάμα παραμένει. Ξέρουμε, όμως, ότι τα δάκρυα είναι μια θεόδοτη, συναρπαστική, συναισθηματική αντίδραση.
Αφήστε ένα σχόλιο
You must be logged in to post a comment.